Branżowa Szkoła I Stopnia nr 6 w Kaliszu
Branżowa Szkoła I Stopnia nr 6 w Kaliszu mieści się w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara ‘Rudego’, przy ulicy Wodnej 11-13. W Branżowej Szkole I Stopnia nr 6 młodzież kształci się w zawodzie: kucharz, cukiernik i kelner. Na czas nauki uczeń Branżowej Szkoły I Stopnia nr 6 zawiera umowę z wybranym przez siebie pracodawcą, u którego odbywa praktyczną naukę zawodu. Uczniowie tych specjalności realizują przedmioty ogólnokształcące i teoretyczną naukę zawodu, na terenie szkoły w profesjonalnie i nowocześnie wyposażonych salach lekcyjnych i pracowniach. W przypadku zawodu kucharz, szkoła oferuje możliwość odbywania zajęć praktycznych w nowoczesnych warsztatach szkolnych w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich. Klasa cukiernika jest objęta patronatem firmy Colian.
W ramach nauki zawodu uczniowie zajmują się przygotowywaniem potraw na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe i cateringowe, przygotowują dania na zamówienie, obsługują bankiety, eventy, oraz konferencje dla różnych instytucji. Uczniowie dzięki temu doskonalą swoje umiejętności i poznają nowoczesne trendy obowiązujące w gastronomii. Odnoszą sukcesy w zawodach sportowych, konkursach, przeglądach teatralnych, olimpiadach przedmiotowych na szczeblu regionalnym i ogólnopolskim. Szkoła jest organizatorem Wielkopolskiego Konkursu ,,Improstyl – finezja i oryginalność w nakrywaniu stołów”. Aktywnie uczestniczymy w życiu miasta , biorąc udział w różnych uroczystościach i imprezach miejskich.
Realizujemy innowacje pedagogiczne, międzynarodowe projekty profilaktyczne , projekty unijne m.in. „Erasmus+”, projekty edukacyjne „Bezpieczna Szkoła”, „Szkoła dobrych manier”, „Wolność bez nałogów i współuzależnień”, „Moje finanse-moja przyszłość”. Tradycją szkoły są imprezy: Światowy Dzień Żywności, Walentynki z Profilaktyką, Światowy Dzień Zdrowia, Sportu i Turystyki, wywiadówki integracyjne, wyjazdy do kina, teatru, opery wspólnie z rodzicami, absolwentami, pracodawcami. Kadrę pedagogiczną tworzą nauczyciele o wysokich kompetencjach zawodowych.
Uczniowie mają możliwość uczestniczenia w różnorodnych zajęciach pozalekcyjnych, zdobywają dodatkowe kwalifikacje, kończąc, m.in. kurs baristyczny, kurs barmański, kurs kelnerski. Młodzież w ramach nawiązanej współpracy ma możliwość wyjazdu zagranicznego na staż zawodowy. Najlepsi uczniowie są stypendystami Marszałka Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, Miasta Kalisza im. Jana Pawła II. Absolwent kończąc szkołę będzie mógł uzyskać kwalifikacje.
Więcej o szkole: https://www.zsgh.kalisz.pl/




